T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANAKKALE / BİGA - Sakarya İlkokulu

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz,1903 yılında 2 yıllık Kız Rüştiyesi olarak eğitim-öğretime açılmıştır. Aynı çatı altında 3 yıllık Kız Sübyan Okulu da eğitime başlamıştı. Okulumuza halk arasında çeşitli dönemlerde " Taş Mektep,İnas Okulu, Kız Okulu, Kız Rüştiyesi " adları verilmiştir.

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz,1903 yılında 2 yıllık Kız Rüştiyesi olarak eğitim-öğretime açılmıştır. Aynı çatı altında 3 yıllık Kız Sübyan Okulu da eğitime başlamıştı. Okulumuza halk arasında çeşitli dönemlerde " Taş Mektep, İnas Okulu, Kız Okulu, Kız Rüştiyesi " adları verilmiştir. 1913 yılında Tedrisat-ı İptidaiye Kanun-u Muvakkatı (Geçici İlköğretim Kanunu) yayınlanınca rüştiyeler (ortaokul) kaldırılmış, bunun üzerine bazı ilkokullar 6 yıla çıkarılmıştır. Bu arada okulumuz da 6 yıla çıkarılmış, adı da "Kız Numune İlkokulu" olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda okulumuz bir ara hastane olarak hizmet vermiştir. Savaşın sonlarına doğru 1918 yılında Çanakkale merkezinde bulunan Erkek Öğretmen Okulu'nun Biga Kız Numune Mektebi'ne nakledildiği bilinmektedir. Devletçe bu binaya yakın aynı sokakta ikinci bir bina da kiralanarak hem Erkek Öğretmen Okulu hem de Kız Numune İlkokulu hizmet vermişlerdir. 1919-1920 yıllarında babasının Biga Orman İşletmesi'nde müfettiş olarak görev yapması sırasında Atatürk'ün manevi evladı Profesör Afet İnan'ın Biga Kız Numune Okulu'nda öğretmenlik yaptığı bilinmektedir. Yine bu tarihlerde Türkistan başbakanlarından Emirhan İdil' de okulumuzda öğretmenlik yapmıştır. 1924-1925 Öğretim Yılı'nda Tevhid - i Tedrisat Kanunu (Öğretimi Birleştirme) yürürlüğe girince ilkokullarda kız-erkek ayrımı kaldırıldı. Karma eğitime başlandı. Numune okulları 5 yıla indirildi. Biga Kız Numune Okulu'nun adı da " Sakarya İlkokulu " olarak değiştirildi. Böylece " Sakarya Zaferi " ölümsüzleştirildi.

Okulumuz 1926 yılında büyük bir onarım görmüş, binanın dört köşesi demir desteklerle sağlamlaştırılmıştır. Yığma tuğla yapılı eski bina 1977 yılında yıktırılarak devlet tarafından bugünkü modern bina yaptırılmış, 13 Ekim 1981 yılında eğitim-öğretime açılmıştır.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan 1950'li yıllara kadar geçen sürede Sakarya İlkokulu Müdürleri aynı zamanda İlçe Milli Eğitim Memurluğu görevini de yürütmüşlerdir. Cumhuriyet Dönemi Okulumuz Müdürleri: Aziz Bey, Ali Gürsel, Celal Bey, Ahmet Gürel, İ. Haydarca, Lütfü Onur, Abdullah Şengül, Orhan Ural, A.Vahap Şahin, İbrahim Özkan, Enver Yavuz, Şerafettin Şahintürk, Mehdi Cevher, Sadi Özdemir, Hasan Aydın, Nedim Demirezen, İhsan Şiren, Harun Çetin, Ayhan Demirtaş, Mustafa Şahin ve halen görevde olan Mustafa BERBER´dir.

Okulumuz binasına 2005 – 2006 Eğitim – Öğretim Yılı'nda deprem güçlendirme çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonunda okulumuza bir kat eklenmiş ve böylece altı derslik kazandırılmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.01.1970 - Güncelleme: 27.07.2021 09:47 - Görüntülenme: 3963
  Beğen | 18  kişi beğendi